De Schouwplaats
Beeldentuin De Schouwplaats: Een unieke aanvulling op het Zuiderpark
Tijdens de renovatie van het Zuiderpark heeft onze vereniging een 30-tal tuintjes ingeleverd voor de aanleg van de grote waterplas en de thematuinen. Deze thematuinen vormen een belangrijk onderdeel van het masterplan voor het Zuiderpark en zijn ontworpen om de randen, inhammen en centrale plekken van de volkstuincomplexen ruimtelijk beter te verbinden met het park.
De thematuinen, waaronder De Schouwplaats, dienen niet alleen als vergroting van het siergedeelte van het park, maar ook om de aantrekkingskracht van het Zuiderpark te vergroten. De lineaire opzet van de thematuinen volgt de randen van de volkstuincomplexen en benadrukt belangrijke kruispunten van wandel- en fietsroutes. Hierdoor nodigen ze bezoekers uit om het park en de volkstuinen op een nieuwe manier te ervaren.
De Schouwplaats: Een kunstzinnige ontmoetingsplek
Beeldentuin De Schouwplaats, in 2012 ontworpen door de Rotterdamse beeldend kunstenaar Kamiel Verschuren, is een bijzondere verblijfsplek in het Zuiderpark waar ontmoeting en verbinding centraal staan. Bezoekers en passanten worden uitgenodigd om de thematuin te verkennen en ervaren hierbij een samenspel van spel, geschiedenis, erfgoed, theater en beeldende kunst.
De kunstwerken in De Schouwplaats zijn grotendeels samengesteld uit wand- en gevelplastieken van De Groote Schouwburg bij Zuidplein. Dit iconische gebouw, ontworpen in 1954 door Sybold van Ravesteyn (bekend van Diergaarde Blijdorp), stond oorspronkelijk prominent aan het einde van de Pleinweg. De beelden, gemaakt door beeldhouwers Jo Uiterwaal en Gerard Héman, werden tijdens de verbouwing van het gebouw tot Theater Zuidplein in 1976 van de gevel gehaald en verdwenen vervolgens uit het straatbeeld. Na de sloop van het gebouw en de verhuizing van Theater Zuidplein naar het Kunstenpand leek het erfgoed verloren, totdat tien beelden in 2007 werden teruggevonden in een gemeentelijk depot in Dordrecht.
Kamiel Verschuren heeft deze beelden geïntegreerd in de installatie van De Schouwplaats. De naam verwijst naar De Groote Schouwburg, maar ook naar de verschillende schouwplaatsen of zitplekken die door de tuin verspreid liggen. Deze locaties bieden niet alleen ruimte voor rust en reflectie, maar stellen toeschouwers in staat elkaar en voorbijgangers als acteurs in het park te observeren.
De beeldentuin is zorgvuldig verspreid over de thematuin en gerelateerd aan de unieke eigenschappen van de locatie. De plekken, elk met een eigen betekenis, dragen namen als Het Toneel, De Ontmoeting, De Verplaatsing, De Ontbrekende Beelden, Het Zicht, Het Spiegelbeeld en De Poort. De beelden en schouwplaatsen bevinden zich op kruispunten van paden, in het open veld en aan de waterrand, en nodigen bezoekers uit om het park op een nieuwe manier te ervaren.