HOE VERGAAT HET ,ONZE BIJEN.

Hoe staat het eigenlijk met onze bijen?

Het is druk met bijen bij onze korven, want de larven komen bijna uit. De vliegbijen vliegen af en aan met stuifmeel en nectar dat zij uit onze bloeiende bloemen halen. Dat is het voedsel voor de larven.

De vliegbij zuigt het nectar op uit de bloem. Wanneer hij in de korf komt, spuugt hij de nectar uit voor de werkbij in de korf. De werkbijen komen niet buiten, zij werken in de korf. De werkbij eet de nectar vervolgens ook op en pas daarna is het klaar om als honing in de raten opgeslagen te worden.

Uit één kast komt soms wel 40 tot 50 kilo honing!

Een bijenvolk bestaat wel uit 40.000 tot 60.000 bijen.

Als de larven uitgekomen zijn, dat zal ergens in mei zijn, zal een nieuwe bijenkoningin met een deel van het bijenvolk uitzwermen. Dan hangt er ergens in de omgeving een enorme bijenzwerm, op zoek naar een nieuw onderkomen. Dat duurt soms maar een paar uur.

Dan is het zaak om direct de imker te laten weten dat het nieuwe volk is uitgezwermd. De imker geeft het nieuwe volk een eigen bijenkorf. Onze imker is meneer M. Hannati: 06-49100246.

Het is trouwens belangrijk dat de bijen rustig en ongestoord hun werk kunnen doen. Wanneer ze zich bedreigd voelen, kunnen ze met zijn allen een indringer aanvallen en dat loopt niet altijd goed af voor degene die te dicht in de buurt komt. Laat uw (klein-)kinderen niet bij de bijenkorven spelen!

Nu maar hopen op een mooie zomer, met voldoende regen en zonneschijn, zodat wij èn de bijen kunnen genieten van heel veel bloemen!