GEBRUIK HOUTKACHELS

Als de dagen korter en kouder worden ,zijn er vele tuinders die de houtkachel gaan gebruiken.Hoewel de houtkachel warmte en gezelligheid biedt zijn er ook wat nadelen voor de omgeving aan verbonden ,met name bij mistig of windstil weer denk dan aan rook en stank overlast Mensen met een longaandoening kunnen hier veel last van hebben.

Hier kunnen we allemaal iets aan doen en zo houden wij de bezoekers ,wandelaars en onze buren te vriend als u zich houdt aan onderstaande tips dan zit u er warm en gezellig bij ,bent u niemand tot overlast en is het ook nog eens zo milieu vriendelijk als mogelijk

en niet te vergeten ,zo veilig als mogelijk

 Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar voor het milieu en de gezondheid zijn houtkachels en open haarden niet goed. Het veroorzaakt luchtvervuiling, zoals fijnstof, en kan ook stankoverlast geven. Het stoken van hout in houtkachels en open haarden is daarom niet wenselijk. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, net als verschillende kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij het stoken van hout. En de rook is vaak een probleem voor mensen die last hebben van hun luchtwegen. 

Verkeerd stoken zorgt voor meer schadelijke stoffen

Als je hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht: fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) zoals benzeen en dioxine, koolmonoxide en zware metalen. Dat zorgt voor ongezonde lucht. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.

12 stooktips voor houtkachel en open haard

 • 1

  Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.

 • 2

  Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout: bij verbranding komen zware metalen vrij. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit.

 • 3

  Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.

 • 4

  Heb je een allesbrander? Neem dit woord niet letterlijk: je mag er niet alles in verbranden (geen plastic, afval, geverfd hout enzovoort). Gebruik ook hiervoor alleen onbewerkt, droog en schoon hout.

 • 5

  Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de Stookwijzer kun je zien wanneer je beter niet kunt stoken.

 • 6

  Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.

 • 7

  Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht ('smoren'): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.

 • 8

  Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen (zoals PAK's en koolmonoxide).

 • 9

  Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.

 • 10

  Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.

 • 11

  Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.

 • 12

  Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.

Welke brandstof kun je het beste kiezen?

Er zijn veel brandstoffen te koop voor houtkachels en open haarden, maar die zijn niet allemaal even goed voor het milieu. De geschiktste brandstoffen zijn:

1. Houtbriketten
2. Schoon en droog (2 jaar gedroogd) hakhout.
3. Houtsnippers