ECOLOGISCH TUINIEREN MET VELT

ECOLOGISCH TUINIEREN

VTV de Zandweg > Ecologisch tuinieren

VTV de Zandweg wil graag meer aandacht geven aan ecologisch tuinieren. Dat is tuinieren zonder gifstoffen en met aandacht voor de biodiversiteit en de natuurlijke kringloop in de (eigen) tuin. De vereniging heeft een lidmaatschap genomen op Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. Velt is een uitstekende informatiebron en vraagbaak voor tuiniers. Er is een mooie website, allerlei leerzame bijeenkomsten in Rotterdamen elders in het land en ook krijgen we dan het tijdschrift Seizoenen voor de leestafel.

De komende maanden zullen we een paar lezingen en activiteiten organiseren, zodat u ideeën en inspiratie voor het tuinseizoen 2018 kunt opdoen.

Biologische zaden en plantgoed

Op dinsdag 21 november wordt in de avond een lezing gegeven door Velt over biologisch zaad- en plantgoed. Dit is een introductie over natuurvriendelijk tuinieren waarbij het nut van het gebruik van biologische zaden en planten besproken wordt. Ook komt het maken van een moestuinplan met wisselteelten aan de orde.

Via Velt kunnen we in december met korting biologische zaden aanschaffen.
Noteer het vast in je agenda. Meer informatie volgt.

Composteren op de (eigen)tuin

Van onze tuinen komt veel organisch afval dat tot nu toe vooral werd afgevoerd via de containers. Het kost de vereniging veel geld aan stortkosten en eigenlijk is het heel zonde. In de tuin bestaat bijna geen afval want het juist grondstof voor iets belangrijks: compost. Een versnipperaar hebben we al voor het grovere materiaal. We hebben compostmeester Caroline de Vlaam gevraagd om een compostteam te trainen. We organiseren een paar informatieavonden voor alle leden. Daar hoor je waarom composteren belangrijk en interessant is en je leert de basiskennis om op de eigen tuin te composteren.

Op het complex willen we ook een gezamenlijke werf opzetten. Heb je tijd en interesse? Dan kun je je opgeven voor het compostteam dat de gezamenlijke compostwerf gaat organiseren. Je krijgt twee kennisbijeenkomsten en je mag mee op excursie. We starten in de periode maart-april met de werf. Vrijwilligers die zich inzetten voor het compostteam worden vrijgesteld van het Algemeen Werk.

De data van de lezingen en de cursus moeten nog geprikt worden. Laat het ons weten als je belangstelling hebt om aan het compostteam deel te nemen.